You are here:   Nyitólap Life

Pannon gyepek élőhelykezelése Magyarországon

A projekt témája, szükségessége
A magyarországi természetközeli gyepterületek európai viszonylatban is kiemelkedő természetvédelmi értéket képviselnek. Jelentős részük ún. másodlagos gyep, vagyis az elmúlt évezredek kíméletes tájhasználatának köszönheti létrejöttét. Fenntartásuk, gazdag élőviláguk megőrzése továbbra is az emberi használat módján múlik.
Bővebben...
 

Projekt tevékenységek

A projekt céljai az alábbi tevékenységekkel valósulnak meg:


• A projektterületek természetvédelmi kezelésének biztosítása, illetve a természetvédelmi szempontból is megfelelő gazdálkodás segítése (gépek beszerzése, hodályfelújítás, legelő háziállatok vásárlása, juhász alkalmazása, inváziós növények visszaszorítása, kaszálás, legeltetés).
Bővebben...
 

Tudományos nyomonkövetés

Miért szükséges a természetvédelmi beavatkozások hatásainak tudományos alapú nyomon követése (monitoringja)?


Mint ahogy alföldi és hegylábi másodlagos kialakulású gyepjeinket ősi állapotban is legelték nagytestű állatok (akkor még bölények, őslovak és más patások), az évente újratermelődő biomassza eltávolítására ma is szükség van. És itt találkozik a gazdálkodás igénye, illetve a gyepek megőrzésének kívánalma.

Ahhoz azonban, hogy tudjuk, melyik beavatkozásra mikor és milyen formában, milyen időközönként és milyen intenzitással van szükség a gyepek ideális állapotának elérése végett, még további kutatásokra van szükség.

Bővebben...
   

Bejelentkezés

Támogatók

life logo

Partnerek

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Papp Zsolt - Családi gazdálkodó
Viszlóné Oláh Erzsébet
- Családi gazdálkodó