You are here:   Nyitólap Gazdálkodóknak Gyeptípusok leírása Szikes gyepek Veszélyeztető tényezők
Nyomtatás

Alullegeltetés hatásai

Pár évtizede még a szíkes gyepgazdálkodás egyik fő gondja a túllegeltetés okozta kopárosodás volt. Mára visszájára fordult a helyzet, a rohamosan csökkenő kérődző állomány, a támogatásokhoz előírt 0,2 számosállat/ha minimális állatsűrűség alulhasznosítást eredményeznek. Az avarosodás (népi nevén gazosodás) miatt visszaszorulnak az aprócsenkeszek (a tippan), terjed a tarackbúza, magot tudnak érlelni nagytermetű kétszikű gyepalkotók (pl. vadmurok/vadrépa, mezei katáng/katlankóró), cserjésedés indulhat el (vadrózsa, ezüstfa/olajfa). Nagy a veszélye a spontán vagy szándékos avartüzeknek. A növényvilág sokféleségének csökkenése maga után vonja a fauna szegényedését is, az alullegeltetett helyekről nemcsak a székicsér, de a bíbic és a pacsirta is visszaszorul.

Agrotechnikai beavatkozások értékelése

A régen elterjedt égetés természetvédelmi szempontból legtöbbször káros, ezért tiltott, így az avaros gyepet együttkaszálva az ideivel, dohos szagú szénát kapunk. A lábon hagyott fű kora tavaszi legeltetése a hasmenés fékezésére régi pásztortechnika, de ma már inkább búzaszalmával félig jóllakatva engedik ki a legeltetés első heteiben az állatokat. A június-júliusi szárzúzás megoldás lehet, de egyrészt gyenge utána a sarjúképződés, másrészt „remek” pocok élőhelyet teremtünk.

Túllegeltetés hatásai

Régebben gyakoribb volt, napjainkban csak egyes foltokon érződik a túllegeltetés. Olykor természetvédelmi érdeket szolgálhat (székicsér, ugartyúk fészkelését segítheti elő). A sok trágya (árvagané) azonban más madarak felszaporodásának is kedvez (pl. bíbic, pacsirta). Hosszú távon azonban a legelő fűminőségének leromlását, a padkásság eltűnését is gyorsítja. A rovarvilág megritkul, egyes növényfajok eltűnnek, ezért ősgyepeken káros a huzamos túllegeltetés.

Bejelentkezés

Támogatók

life logo

Partnerek

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Papp Zsolt - Családi gazdálkodó
Viszlóné Oláh Erzsébet
- Családi gazdálkodó